Avaa paikkatietoaineistosi

Suomen korkeakoulujen opiskelijoilla ja henkilökunnalla on mahdollisuus julkaista omia aineistoja Paitulissa ilmaiseksi. Aineistojen julkaisu ei tarkoita aineistoon liittyvien oikeuksien luovuttamista. Aineisto voi olla tuotettu esimerkiksi osana tutkimusta tai opetusprojektia. Aineiston julkaisun jälkeen aineisto on vapaasti ladattavissa latauspalvelusta ja mahdollisuuksien mukaan WMS-, WMTS- ja WFS-rajapintojen yli. CSC seuraa aineistojen latausmääriä ja raportoi vuosittain aineistojen toimittajille.

Ohjeet aineiston avaamiseksi

 1. Varmista että aineisto on avattavissa. Avataksesi aineiston tulee sinun olla aineiston omistaja tai saada lupa julkaista aineisto sen omistajalta. Varmistathan myös ettei mikään sopimus tai tekijänoikeus estä aineiston avaamista. Aineiston uudelleenkäyttö on sallittava. Suosittelemme Creative Commons BY 4.0 -lisenssiä.
 2. Kuvaile aineisto. Paitulissa olevien aineistojen metatiedot julkaistaan Etsin-palvelussa. Aineiston julkaisemiseksi ja hyödyntämiseksi tarvitaan sitä kuvailevia tietoja: mitä data pitää sisällään, miten se on tehty, kuka sen omistaa jne. Paikkatietoaineistojen tarkkuus (mittakaava) ja koordinaattijärjestelmä tulisi kirjoittaa etusivun "Vapaa kuvaus" kenttään, formaatille ja ajankohdalle löytyvät sopivat kentät alisivulta "4. Lisätietoa".
 3. Luo aineistopaketti, teknisiä suosituksia:
  • Formaatti: Pakattu Geotiff tai JPG2000 rasteriaineistoille, Shape tai PostGIS dump vektoriaineistoille, LAZ laserkeilausaineistoille.
  • Koordinaattijärjestelmä: ETRS-TM35FIN (EPSG:3067) Suomen aineistoille, WGS-84 (EPGS:4326) globaaleille aineistoille.
  • Tiedoston koko max 2 Gb.
  • Tarvittaessa voit jakaa aineistosi karttalehdiksi, jos karttalehtijaosta on saatavilla oma tiedosto, sen voi lisätä aineistopakettiin.
  • Pakkaa kaikki tiedostot yhteen .zip-pakettiin.
  • Nämä on vain suosituksia, jos aineistollesi olisi sopivampi joku muu vaihtoehto tarkista kysymys CSC:lta.
 4. Vaihtoehtoinen. Jos haluat, että aineistosi esitetään WMS ja WMTS palveluissa valitsemasi tyylillä voit lisätä aineistopakettiin tyylitiedoston SLD formaatissa. Jos SLD tuottaminen on vaikea, myös ArcGIS:lle tai QGIS:lle sopivia tyylitiedostoja voi lähettää.
 5. Lähetä aineistosi ja Etsimen URN osoitteeseen: giscoord@csc.fi. Pienemmät aineistot voi lähettää sähköpostin liitteenä, isoimmille sopii hyvin FUNET FileSender. FileSenderin tiedostojen kokoraja on 200 Gb.
 6. CSC julkaise aineistosi viikon tai kahden sisällä.

Kaikki kysymykset ja kommentit voi lähettää CSC:lle osoitteeseen: giscoord@csc.fi