Tervetuloa Paituli-paikkatietopalveluun

Paituli on paikkatietoaineistojen latauspalvelu. Paituli on ensisijaisesti suunnattu korkeakouluopiskelijoille, -tutkijoille sekä henkilökunnan jäsenille, mutta suuri osa aineistoista on avoimia kaikille. Palvelun kautta on saatavilla suomalaisia paikkatietoaineistoja, jotka ovat tärkeitä tutkimuksessa ja opetuksessa. Muista paikkatietoaineistopalveluista poiketen Paitulista löydät myös historiallisia vuosiversioita. Useiden aineistojen ensimmäiset versiot ovat vuodelta 2005, jolloin Paituli aloitti toimintansa. Tällä hetkellä palvelusta on ladattavissa Digi- ja väestötietoviraston, Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Karelia AMK:n, Kotimaisten kielten keskuksen, Maanmittauslaitoksen, Luonnonvarakeskuksen, Ruokaviraston, Tilastokeskuksen sekä Väyläviraston, tuottamia paikkatietoaineistoja.

Julkishallinnon aineistojen lisäksi palvelussa on mahdollisuus julkaista myös korkeakoulujen henkilökunnan tai opiskelijoiden tuottamia paikkatietoaineistoja.

Tarkemman listan saatavilla olevista aineistoista saat Metatiedot-sivulta. Aineistoja pääset lataamaan Latauspalvelusta. Lataussivu tarjoa myös esikatselumahdollisuuden suurelle osalle aineistoista. Samat aineistot ovat saatavilla myös WMS-, WMTS-, WCS- ja WFS-rajapintojen ylitse.

Avoimet aineistot ovat saatavilla palvelusta kaikille ilman kirjautumista. Aineistoilla on erilaisia lisenssejä, yleisin lisenssi on CC-BY-4.0. Metatiedot-sivun taulukossa näkyy kaikki palvelussa saatavilla olevat aineistot. Aineistojen avoimuus näkyy taulukon viimeisessä sarakkeessa. HAKA-merkinnällä kuvatut aineistot (yksittäiset vanhemmat MML:n aineistot) ovat saatavilla vain korkeakoulujen käyttäjille HAKA-kirjautumisen jälkeen. Lataussivulla näkyvät vain aineistot, joiden lataukseen käyttäjä on oikeutettu. Kirjautumalla palveluun lataussivun valikoihin tulee näkyviin enemmän ladattavia aineistoja. Palveluun kirjaututaan oikeassa yläkulmassa olevan linkin kautta.

Paitulin aineistojen metatiedot on tallennettu Etsin-hakupalveluun. Metatiedot sisältävät aineiston kuvauksen suomeksi ja englanniksi, yhteystiedot, käyttöehdot ja linkkejä lisätietoihin: dokumentteihin ja nettisivuille. Suorat linkit aineistokohtaisille Etsin-sivuille löytyvät Metatiedot-sivulta ja lataussivun Metatiedot-välilehdeltä. Muista tutustua paikkatietoaineistoihin liittyviin käyttöehtoihin ennen aineistojen käyttöönottoa.

Paitulin PowerPoint esityskalvot (2015).

Paitulin pysyvä linkitettävä osoite: www.csc.fi/paituli

 

Uutisia:

26.11.2020 Paituli-palvelu uudistuu ja siirtyy lähiaikoina uudelle palvelimelle. Käyttäjän näkökulmasta Paituli jatkaa pitkälti nykyisessä muodossa. Muutamia muutoksia on tulossa:
  • Paitulin käyttöliittymän URL-osoite muuttuu. Paitulin pysyvä URL on jatkossakin https://www.csc.fi/paituli.
  • Paituli OGC rajapinnat (WMS, WMTS, WFS, WCS) tarjotaan uudesta URL-osoitteesta.
  • Uudessa Paitulissa kaikki aineistot ovat kaikille avoimia. Viimeisest ainistot, jotka olivat saatavilla vain korkeakoulujen käyttäjille - (SLICES ja Maasto- ja puustotulkinta 1997) ovat ladattavissa Etsimen kautta.
  • NLS ortokuvat eivät tule olemaan saatavilla WMS and WMTS rajapintojen kautta teknisistä syistä. MML ja Kapsi tarjoavat ortokuva-rajapintoja.
19.11.2020 MML maastotietokannasta GPKG-formaatissa on poistettu kunta taulu teknisten ongelmien takia. Kuntarajat ovat saatavilla erillisinä aineistoina useissa mittakaavoissa.
16.9.2020 Lisätty Tilastokeskuksen kuntien avainluvut 2019, väesto kunnittain 2019 ja väestöruutuaineisto 2019.
8.9.2020 Väyläviraston Digiroad 2020 lisätty.
28.8.2020 Ilmatieteenlaitoksen 10 km sääaineistoja päivitetty, nyt saatavilla data vuosille 1961-2019: päivittäinen alin, ylin ja keskilämpötila, sademäärä, lumen syvyys, ilmanpaine, säteily, suhteellinen kosteus, sekä kuukausittainen keskilämpötila ja sademäärä.
25.8.2020 DDV, rakennusten osoitteet 2020 lisätty.
14.8.2020 MML:n stereomallin avulla luokiteltu laserkeilausainainestolle on lisätty lastoolsilla generoitut indeksitiedostot. Lisäksi on suurella osalla tiedostoja päivitetty headerin pistelukuja ja tiedoston kattama alue (bbox), joissa MML:n alkuperäisissä tiedostoissa on virheitä.
7.4.2020 LUKE, harvinaisten puulajien esiintymiskartat 1994, 2002, 2009 and 2015 lisätty.
27.3.2020 Lisätty Maanmittauslaitoksen maastotietokanta, peruskartta, maastokartat ja yleiskartat (rasteri ja vektori, useat mittakaavat), kiinteistörekisterikartta ja paikannimet 2020.
28.2.2020 Lisätty Maanmittauslaitoksen hallintorajat 2020.
27.2.2020 Lisätty Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuudet 2018, Paavo 2020 ja tuotanto- ja teollisuuslaitokset 2017.
30.1.2020 LUKE, Depth-to-Water (DTW) kosteusindeksikartta, 2m lisätty.
18.6.2019 LUKE, metsien tuulituhoriskikartta lisätty.
17.5.2019 LUKE, Lapinjärvi metsäalueen maalaserkeilausaineisto lisätty.
24.4.2019 MML:n maastotietokanta 2019 versiona, jossa dataa ei ole jaettu karttalehdittäin, vain koko Suomen saman kohdeluokan datat ovat yhdessä tiedostossa. Kohdeluokkien jaottelu on tarkemmin kuvattu Readme.txt tiedostosta. Tiedostot ovat isoja (3-35 Gb), joten HTTP, FTP, RSYNC linkkien käyttö lataukseen on suositeltava, ks Linkit välilehdet lataussivun vasemmalla puolella.
9.4.2019 Lisätty Karelia AMK:n ja LUKE:n tuottamat eroosioriskikartat.
21.3.2019 MML:n laserkeilausaineistoa, 2m DEM ja ortokuva-aineistoja päivitetään Paitulissa joka viikko sunnuntaisin.